Navijači

Početak organizovanog navijanja u Kraljevu datira još iz 1987. godine kada je grupa momaka puna entuzijazma želela da pokaže gradu kako se navija i kako se voli "Sloga", oformivši navijačku grupu pod nazivom "Butchers" (Kasapi). Mnogi Kraljevčani (a i ostali) i dan danas se pitaju odakle potiče naziv "Kasapi", po kome je on dat, kako, gde i u koje vreme.

TAKO JE POČELO

Sve je počelo davne '87. godine nekolicina fanatika kraljevačke Sloge, želela je da nadene naziv svojoj navijačkoj grupi, kako bi pokazala ostalim navijačima da ne zaostaju mnogo iza njih. Želeli su dokazivanje, slavu i ime grupe koja će se pamtiti. Iz mnoštva predloga, izabran je naziv "Butchers" (Kasapi), po nekada popularnom Engleskom reprezentativcu Terry Butcheru. Pošto je problem bio rešen, pali su prvi dogovori sa upravom oko izrade transparenata, a ujedno i gostovanja. Sve je počelo da cveta, i iz dana u dan broj Kasapa je rastao.
Prva organizovana navijanja dogodila su se na košarci, a odmah zatim i na fudbalu. Hala sportova je uvek bila prepuna (3 500 ljudi) i nema kluba sa prostora bivše SFRJ koji nije položio oružje u paklu kraljevačke “kutije šibica”. Zbog preterano temperamentnih navijača utakmice su često prekidane, a mnogi su tvrdili da je najteže pobediti baš u Kraljevu. Bila su to vremena kada se "KK Sloga" takmičila u Ia diviziji sa veoma jakim i nama dobro poznatim protivnicima: Partizanom, Zvezdom, Cibonom, Jugoplastikom..., dok su fudbaleri bili za dve stepenice niže. I jedni i drugi su bili bodreni punom snagom i ljubavlju svojih vernih navijača. Kasapi su jedna od retkih srpskih grupa koja je gostovala i u drugim (tada “bratskim”) republikama. Stiže se do Splita, Zadra, Sarajeva… U to vreme gostovanja su bila masovna i česta, a ona najdraža ostala su u sećanju starih Kasapa: Beograd, Kragujevac, Užice, Čačak…
Vredi istaći i jedan od najvećih incidenata koji je zabeležen u Smederevu '94. godine, kada grupa od oko 500 Kasapa, posle poraza Sloge od 3:0 rasteruje sve oko stadiona. U opštoj tuči sa policijom bilo je povredenih na obe strane. Medjutim, vremena se menjaju pa se tako 1994. godine KK "Sloga" iz Ia divizije seli u niže društvo, fudbaleri ispadaju iz II lige, a verni navijači bacaju u zaborav svoje navijačko ruho, ostavljajući istočnu tribinu gradskog stadiona i halu sportova prazne.

DRUGI POČETAK

Ali ljubav prema Slogi je i dalje ostala u njihovim srcima. Posle pauze od dve godine na scenu stupa mladja generacija. U saradnji sa upravom, prave se nove zastave i transparenti, nabavljaju bubnjevi, i “Butchersi” se početkom 1996. godine ponovo vraćaju na tribine. Brojnost navijača raste iz dana u dan, nastaju nove navijačke pesme, kreće se na nova gostovanja. Ovaj period obeležila su gostovanja i to u Beogradu, Valjevu, Čačku, Kruševcu, Kragujevcu... Sredinom devedesetih godina “Kasapi” dostižu vrhunac, stadion i hala sportova su uvek puni, atmosfera fenomenalna… I onda dolazi ’99 godina i bombardovanje, i grupa se praktično raspada. Ipak grupa klinaca ne želi da grad ostane bez navijačke grupe i nastavlja da prati Slogu na svim u takmicama kod kuće. Zbog loše finansijske situacije na gostovanja se odlazi samo povremeno.

• Mora se istaći da su Kasapi pored fudbalskog i košarkaškog kluba Sloga bodrili i KK Mašinac. Sve je pocelo tako što je uprava košarkaškog kluba, aprila meseca '96. godine za odlučujuću utak micu za ulazak u Ia ligu između Kraljevčana i Ibona iz Nikšića, zatražila pomoć Kasapa. Navijači su se odazvali, i preko 3500 ljudi bodrilo je ekipu Mašinca. Domaći su pobedili, ali ni to nije bilo dovoljno, i zbog štimovanja rezultata u društvo najboljih ne odlazi nijedna ekipa. Još nekoliko događaja vezano je za Kraljevčane. Prekinuta utakmica između Mašinca i Berana (26.10.96.), posle koje su košarkaši Mašinca, naredne tri utakmice morali igrati u obližnjem Svilajncu. Prvi meč u tom gradu obeležen je velikim incidentima, dok su mečevi sa Primorjem iz Bijele i Borcem iz Banjaluke prošli mirnije.
Na sličan način kao i uprava Mašinca, reagovalo je rukovodstvo OK Ribnica zatraživši pomoć vernih navijača u evropskim utakmicama. Atmosfera u hali sportova na odbojkaškim utakmicama OK Ribnice je fantastična. Često i svih 3500 gledalaca navija, tako da se protivnički navijači osečaju kao u paklu.

BLJESAK NOVE GENERACIJE

Od 2005. godine "Kasapi" ponovo kreću uzlaznom linijom. Grupa sazreva u svim segmentima, broj članova se polako ali konstantno povećava, uradjeni su novi transparenti, nekoliko vrsta šalova, majica, dukseva... Odlazi se na sva gostovanja, a najzanimljivija su bila u Čačku, Kruševcu, Požarevcu, Beogradu, Vršcu, Smederevu, Leskovcu, Novom Sadu... Tokom 2007. godine klub navijača “Kasapi 1987” je proslavio 20 godina postojanja, a uvereni smo da će i u budućnosti Kraljevo biti prepoznatljivo na navijačkoj mapi Srbije po temperamentnosti i odanosti navijača prema svome klubu, uz nezaobilazan slogan koji već dvadesetak godina krasi navijačku grupu - NAŠ PONOS ZOVE SE VERNOST !


XS
SM
MD
LG